’Leider van de toekomst moet nu ruimte krijgen’

Elk land, bedrijf of organisatie staat of valt bij goed leiderschap. Maar wie zijn de leiders van de toekomst? De Nationale Jeugdraad waarschuwt dat jongeren amper nog kans zien om bestuurservaring op te doen in organisaties en verenigingen en de hoeveelheid leiders zal slinken.

Foto: Ⓒ ANP
Oktober 2010: de ene leider neemt het roer over van de andere. Zowel premier Mark Rutte (rechts) als zijn voorganger Jan Peter Balkenende leerde leidinggeven in jongerenorganisaties.

„Waar zijn de ondernemende jongeren die alles in zich hebben om later dit land te leiden? Grote kans dat ze op dit moment met een fikse studieschuld zitten te zwoegen in een bezemkast, om maar zo snel mogelijk een diploma binnen te tikken. Is dit de juiste voedingsbodem voor onze toekomst?

We zien duizenden jongeren die graag hun schouders eronder willen zetten. Die al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid durven te nemen. Nederland heeft door de jaren heen een enorm aantal jongerenorganisaties en -verenigingen opgebouwd. Uit onderzoek van de Nationale Jeugdraad onder ruim negenhonderd jonge bestuurders blijkt dat zij onmisbare vaardigheden leren en bijdragen aan de samenleving. Bijvoorbeeld als bestuurslid bij de lokale scoutinggroep, bij studieverenigingen of bij landelijke jongerenorganisaties. Zij hebben maatschappelijke impact van onschatbare waarde. Zowel nu als in de toekomst.

Uit dit onderzoek blijkt echter ook dat het opdoen van dit soort ervaring steeds minder toegankelijk wordt voor jongeren die niet tot de happy few behoren. Jongeren hebben te maken met het leenstelsel, hoge kamerhuren en een toenemende studiedruk. Je inzetten naast je studie is daardoor een hels karwei geworden. Kan je het je niet veroorloven om studievertraging op te lopen of kunnen je ouders je niet financieel ondersteunen, dan heb je pech. Doe je het wel en durf je het risico te nemen? Dan zal men je bijna voor gek verklaren om de duizenden euro’s die het je gaat kosten.

Betrokkenheid

De toekomstige maatschappij, met al haar uitdagingen, vraagt om leiderschap door alle lagen van de bevolking. We hameren voortdurend op de noodzaak van maatschappelijke betrokkenheid van ’de jeugd van tegenwoordig’. Maar als jongeren zich daadwerkelijk willen gaan inzetten, lopen ze tegen een muur. Als we op deze weg doorgaan, dan zal de groep die initiatief neemt en leiderschap toont, steeds meer op elkaar gaan lijken. Alleen jongeren die door hun ouders financieel worden onderhouden kunnen iets betekenen voor de maatschappij. De rest heeft de handen vol aan de eigen toekomst, te beginnen met de aflossing van schulden en het eindeloos sparen voordat er eindelijk een eerste huis kan worden gekocht.

Ironisch genoeg hebben degenen die dit probleem veroorzaken, de leiders van nu, zelf op jonge leeftijd juist alle ruimte gekregen om zich te ontwikkelen. Ze deden ervaring op bij jongerenorganisaties, vakbonden, sportverenigingen, politieke partijen.

Zij konden hun ondernemingsgeest en ambitie de vrije loop laten, hun leiderschap ontwikkelen op een manier die je in je opleiding niet kan leren. Juist zij zouden pal moeten staan voor de ontwikkeling van jonge leiders uit de hele samenleving.

Laten we jonge leiders stimuleren en er voor zorgen dat ze alle wind mee hebben. Zodat we in 2040 leiders hebben uit alle hoeken van de maatschappij die de samenleving dragen.

Luce van Kempen (voorzitter), Yoram Poot en Dirk Wijkstra zijn bestuursleden van de Nationale Jeugdraad, een koepel van 43 jongerenorganisaties in Nederland.

Het originele artikel inclusief meer foto’s staat hier: https://www.telegraaf.nl/nieuws/488021321/leider-van-de-toekomst-moet-nu-ruimte-krijgen